Vuonna 1906 perustettu Jaakkima, Lahdenpohjan ja Lumivaaran perinteitä ja kulttuuria vaaliva pitäjälehti.

Männää Lopottii kertoo kauppalan tarinan

Lokakuun 21. päivä ilmestyvä Männää Lopottii –kirja herättää Suomen aikaisen Lahdenpohjan eloon. Teos kaivautuu Jaakkiman ”pääkaupungin” sotia edeltävään elämään ja nostaa sieltä esiin aivan uusiakin asioita.

Suureksi yllätykseksi vuonna 1924 perustettu kauppala nimettiin Lahdenpohjaksi. Siitä ei tullutkaan Jaakkiman kauppalaa, kuten asukkaat kuvittelivat.

–Jopa hankkeen puuhamiehet äimistyivät. Jokainen piti selvänä, että perustettu uusi kunta nimettäisiin Jaakkiman kauppalaksi. Koska emokunta Jaakkima ei halunnut luopua tutusta nimestään eikä liittää peräänsä maalaiskunta-sanaa, sisäasiainministeriö nimesi kauppalan Lahdenpohjaksi, kertoo kirjan toimittanut Helena Kujala.

Pian kauppalaksi tulonsa jälkeen Lahdenpohjaan rakennettiin Laatokan Puun saha ja vaneritehdas. Kasvutahti oli kova ja asukasmäärä kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa. Haaveiltiinkin, että kauppala kasvaisi jonain päivänä Mikkelin kokoiseksi kaupungiksi.

–Löysin arkistojen kätköistä monia mielenkiintoisia ihmisiä, joista kokosin tarinoita. Paikkakunta pursusi elämäniloa ja käsittämätöntä tulevaisuuden uskoa. Evakkomatkaltaan koteihinsa palanneet asukkaat alkoivat heti korjata kotejaan ja rakentaa uusia. Keskustaan nousi jatkosodan aikana komeita liiketaloja.

Kirjaa ehdittiin kaivata kauan

Monista rajan taakse jääneistä karjalaiskylistä on tehty kirjansa, mutta Lahdenpohja saa omansa vasta nyt. Muistelijoiden joukko on kovaa kyytiä pienentynyt, mutta onneksi Suur-Jaakkimalaiset aloittivat aineiston keruun jo kuusi vuotta sitten.

–Moni ullakkolöytö päätyi kirjaan jälkipolven perattua sukunsa jäämistöjä. Jaakkimalaisten kirjoittamat muistot kulkevat sivuilla käsikkäin arkistoista kaivamieni faktatietojen kanssa, Kujala kertoo.

–Moni voi surra sitä, ettei kirja ilmestynyt aikaisemmin. Toisaalta ilmestymisajankohta on täysosuma, sillä ensimmäiset asukaskokoukset, jossa Lahdenpohjaa alettiin leipoa kauppalaksi pidettiin tasan sata vuotta sitten.

Männää Lopottii -kirja kasvoi runsaan kuvituksen ansiosta 400-sivuiseksi teokseksi. Kirjan ulkoasu on Tea Itkosen ja Hanna Karlssonin käsialaa.

Noin 600 kuvaa sisältävään teokseen kuvia on saatu kustantajan kuva-arkiston lisäksi perinnelehden kuva-arkistosta, Etelä-Suomen Lumivaaralaisten kuva-arkistosta, kotialbumeista ja muutaman museon kokoelmista.

Kirjaa voi tilata: seppo.saari @elisanet.fi tai puh. 040 726 0034 tai lehden toimituksen kautta. Hinta 45,- + postituskulut

Etusivulle

TOIMITUS:

Päätoimittaja Tea Itkonen
Vaskenvalajankatu 33
06100 Porvoo
puh. 050 440 6109AINEISTON POSTITUS:

Postiosoite ilman postimerkkiä
(Lehti maksaa postimaksun):
Jaakkiman Sanomat
OMAVASTAUS
Tunnus 5000043
01003 VASTAUSLÄHETYS

JULKAISIJA JA KUSTANTAJA:

Jaakkiman Seudun
Perinneyhdistys ry.
Aino-Maija Alkula, pj.
puh. 040 820 3289
ISSN 0786-4949
Voit tilata lehden joko kesto- tai vuositilauksena,
mutta myös yksittäisen irtonumeron, jos kiinnostut jostakin erityisestä artikkelista.
Artikkelit ovat lyhennettyjä sekä etusivulla että nettilehdessä (JS makupaloja).
Artikkelit ovat julkaistu kokonaisuudessan vain sanomalehdessä.
Sanomalehdessä painettujen artikkelien otsikot ja kirjoittajat löydät nettilehdistä: