Vuonna 1906 perustettu Jaakkima, Lahdenpohjan ja Lumivaaran perinteitä ja kulttuuria vaaliva pitäjälehti.

Sukset ulos survaiskaa...

NYT MEILLÄ VIHDOIN ON LUNTA. Siitä moni nauttii suksilla, metsäladuilla hiihdellessään. Vaikka hiihtoon ei enää keho taipuisikaan, on talven valo meille kaikille yhteinen nautinto. On hauskaa seurata lintuja laudalla ja happea voi haukata pieninäkin annoksina. Kyllä tätä on odotettu!

VIIME VUODEN JUHLAHUMU ON VAIHTUNUT MUISTOVUOTEEN. Kansalliskirjaston sanomalehtiarkistosta puuttuvat sadan vuoden takaiset Jaakkima-lehdet kansalaissodan kahdelta ensimmäiseltä viikolta. Emme saa lukea ja tarkemmin tietää, mitä silloin pitäjässämme ajateltiin ja tapahtui. Käsittelemme 100 vuotta –sarjassa aikaa niiden tietojen valossa, jotka löytyvät eri arkistoista ja pitäjäkirjoistamme. Toivomme lukijoilta lisätietoja ja muisteloita.

Kirkko korostaa muistovuonna siitä, että sota osoitti jatkuvan parannuksen teon tarpeen. ”Vuoden 1918 muisto velvoittaa rakentamaan rauhaa, joka on enemmän kuin väkivallan poissaoloa. Meitä kutsutaan rakentamaan oikeudenmukaista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa kotimaassa ja maailmanlaajuisesti.” Kirkko kutsuu kuulemaan ja arvostamaan toistemme kertomuksia ja tarinoita.

TÄMÄ VUOSI ON MEILLE MYÖS JUHLAVUOSI, sillä Jaakkimalaisten Seura, Lumivaara-Seura ja Jaakkima-Säätiö täyttävät 70 vuotta. Suur-Jaakkimalaisilla on 45-vuotisjuhlavuosi. tule mukaan näihin juhliin! Juhlia järjestetään toukokuussa, elokuussa ja lokakuussa. Jaakkimalaiset yhteisöt muistavat juuriamme mm. sankarivainajien nimipaadella. Tule mukaan keräykseen. Katso s. 3

UUDESSA SARJASSA muistelemme alueemme kansakouluja. Pyydämme koulukuvia ja muisteloita. Pyrimme saattamaan kuvat jälkipolvien katseltavaksi.

KIINNOSTUS LUKIJAMATKAAN ON OLLUT SUURI, bussi on jo täynnä. Selvitämme lisämajoitusmahdollisuuksia, jotta voisimme lähteä kahdella bussilla. Ilmoittaudu pikaisesti, jotta voimme arvioida tarpeen ja tehdä varmistukset. Yritämme saada kulkuluvan Parikkalan Syväoron kautta.

Ystävällisesti palveluksessanne,
Tea

Keräyslupa on saatu – tule mukaan!

Jaakkiman sankarihautausmaalle on hankittu kivinen nimipaasi, johon laitetaan 337 sankarivainajan nimet. Tästä oli tiedote 8.12.2017 lehdessä. Sen jälkeen on nimilistaan tullut omaisilta muutamia korjauksia ja 6 uutta nimeä: Inkinen Eino 1918-44, Jääskeläinen Sulo Petteri 1917-41, Jääskeläinen Teuvo Matti 1915-41, Pakkanen Eero 1914-49, Sihvonen Aarne 1914-41 ja Tapanainen Tauno 1915-44.
Kiitokset ilmoittajille. Nimipaasi on tarkoitus maksaa ja paljastaa 10.6.2018. Sen kulut ovat arviolta 6 000 €.

Lue koko artikkeli!

Kirkonkylä • Korteela • Huhtervu

Kolme ensimmäistä kansakoulua

Kirkonkylän kansakoulu vuonna 1932, opettajina silloin toimivat Eeva ja Heikki Haakana ja Olga Pietilä (puuttuu kuvasta).

Aloitamme uuden sarjan, joka muistelee alueemme kansakouluja - opettajia ja oppilaita. Pyydämme, että lähettäisitte koulukuvia ja koulumuisteloita. Seuraavina ovat vuorossa Kesvalahti, Ihala, Mikli ja Iijärvi. Valokuvia ja täydentäviä tietoja ja muistoja toivomme myös jo käsitellyistä kouluista.

Lue koko artikkeli!

Mökissä tunnen oikean joulun sanoman

Raikas ilma, puuklapit kaminassa, hiljalleen lämpiävä tupa, kalan savustusta, kuusen koristelua, jouluevankeliumi ja norpan tervehdys - niistä on Tomin joulu tehty!

On jouluaaton aatto, kun kuljeskelen Kumolan tiellä kantamuksineni mökille. Vastaan tulee auto, ikkuna avataan, kysellään minne kulkurilla matka... vastaan "datsa Ladoga".

Kuljettaja sanoo: takaisin tullessa otamme sinut kyytiin. Käymme Lumivaaran magasin/kaupalla tolgaa kuljettaja. Käännyn taakseni Pietarilainen numero 147/Karjala 10, auton kilvissä. Matka joutuu kulkurilla kylätiellä, tähtämessä joulun viettoa 73 vuoden jälkeen suvun entisellä kotilahdellä.

Kuljettaja on vaihtunut, minut ohjataan taakse istumaan ja kantamukset takakonttiin. Esittelemme toisemme, ovat tulleet kalastamaan Laatokalle. Asustelevat Lumivaaran mökkikylässä. Tolgaavat, että on ongelma: huono jäätilanne. "Da stoi – seis auto", tässä on Isäni äidin kotitalon paikka Linnavuoren juurella... ennen, Suomen aikaa.Ymmärtävät kertomukseni.

Lue koko artikkeli!

Ota yhteyttä!

puh. 050 440 6109
aineisto@jaakkimansanomat.fi

Yhteystiedot

Hinnat

Kotimaahan kesto 30 €,
vuosi 35 €
ulkomaille kesto 35 €,
vuosi 40 €
irtonumero 5€
lahjatilaukset 26 € kotim.
ja 31 € ulkom.
(kotimaahan hinnat sisältävät alv)

ILMOITUSHINNAT:
1.00 €/pmm (sis. alv)

Paikkatiedoista suvun historiaan

Satavuotiaassa Suomessa voidaan jälleen nostaa esille karjalainen sukututkimus ja siihen liittyvä paikkatieto. Esittelen hyviä, julkisia aineistoja sukututkijan työkaluina.Topografiset, pitäjä- ja talouskartat

Suomen itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä puolustusvoimien topo-grafikunta kartoitti itärajan alueita ja näin saivat muotonsa nykyisin Karjalan karttoina tunnetut topografiset kartat. Mittakaavassa 1:20000, mikä vastaa myöhemmin valtakunnallisesti laadittua peruskarttaa, ehdittiin karttoja valmistaa 1920-30-luvuilla yhtenäisesti silloisen Viipurin läänin alueelta etelästä Karjalan kannaksen perukoilta aina pohjoiseen Hyrsylän mutkan seudulle.

Lue koko artikkeli!

Jaakkiman naiset kotirintamalla ja lottapalveluksessa

Sota aktivoi naiset toimeliaiksi kotirintamalla.

Syksyn 1917 levottomuuksien aikana myös muutamille naisille Jaakkimassa selvisi uhkaava sota ja mitä se naisilta vaatisi. Siviä Fennander on kuvannut tuota aikaa Lotta Svärd yhdistyksen keskusjohtokunnan vuonna 1928 julkaisemaan Valkoiseen kirjaan.

Lue koko artikkeli!

JS 1/2018 artikkelit:

 • s1 Laatokan luodot kansallispuistoksi/ti, Lumivaaralaisten kuva-arkisto digitoidaan/A Seppä;
 • s2 Hartauskirjoitus/L Oinonen, Puhiksen palsta/M Nieminen;
 • s3 Nimipaaden keräyslupa/M Tiilikka, Piiraat/M Nieminen, P Pitkänen;
 • s4-5 Kansakoulut (Kirkonkylä, Korteela, Huhtervu);
 • s6; Paikkatiedot sukututkimuksessa/J Tiittanen;
 • s7 Tarkkosen Paavo/A Montonen; s8 Matka mummuni juurille/M Valtonen;
 • s9 Joulu Laatokalla/T Rapo, Murremaistiainen, Soudetaan Sorolaan;
 • s10 Turistina Laatokan Karjalaan/R Halonen, Julun sisarukset Kumolassa/R Tolonen;
 • s11 Lapsuus Karmalassa, Pitkäsen mummon muistelot;
 • s12-13 Evakkoesineen tarinoita: Perunkirjat Metsämiklissä/R Kaksonen, Rakas muisto/M Pekonen, Arposen Pertin pankkikirja;
 • s14 Hilja Heinosen elämänkerta/K Pelkonen;
 • s15 Seniori somessa - Yrjö Vennan haastattelu/ti;
 • s16-17 Suomi sotaan, Tekla Hultinen päiväkirjasta, Jaakkimalaiset etappitien kulkijat, Jaakkiman naiset kotirintamalla/ti;
 • s18-19 perheuutiset, Savusauna Sopennurkalla/Y Parikka; s20 Lukijamatka 2018

Linkkejä

TOIMITUS:

Päätoimittaja Tea Itkonen
Vaskenvalajankatu 33
06100 Porvoo
puh. 050 440 6109

AINEISTON POSTITUS:

Postiosoite ilman postimerkkiä
(Lehti maksaa postimaksun):
Jaakkiman Sanomat
OMAVASTAUS
Tunnus 5000043
01003 VASTAUSLÄHETYS

JULKAISIJA JA KUSTANTAJA:

Jaakkiman Seudun
Perinneyhdistys ry.
Aino-Maija Alkula, pj.
puh. 040 820 3289
ISSN 0786-4949
Voit tilata lehden joko kesto- tai vuositilauksena,
mutta myös yksittäisen irtonumeron, jos kiinnostut jostakin erityisestä artikkelista.
Artikkelit ovat lyhennettyjä sekä etusivulla että nettilehdessä (JS makupaloja).
Artikkelit ovat julkaistu kokonaisuudessan vain sanomalehdessä.
Sanomalehdessä painettujen artikkelien otsikot ja kirjoittajat löydät nettilehdistä: