Vuonna 1906 perustettu Jaakkima, Lahdenpohjan ja Lumivaaran perinteitä ja kulttuuria vaaliva pitäjälehti.

FILLARIMUISTOJA

Synnyinkotini siellä Harvion Kilpiinniemessä oli sijainniltaan sellainen, ettei polkupyörä ollut se kaikkein kätevin kulkuneuvo – ajokelpoiselle kylätielle oli reilusti matkaa. Kilpiinniemestä liikuttiinkin laivalla, soutaen, hevosella, hiihtäen ja maailmankuululla apostolin kyydillä.

Romuliikkestä löydetyn Hermes-pyörän uusi elämä.

Kun perhe monien paikkakuntien jälkeen pysähtyi evakkovaelluksella vuonna 1941 Kalajoen Metskylään, silloin alkoi olla polkupyörä tarpeen. Vanhoista kirjeistä käy ilmi Isän käyneen kirkonkylässä asioilla polkupyörällä toukokuussa 1941. Kesäkuussa 1941 kirjatussa kirjeessä Äiti kertoo ostaneensa Helluntain tienoilla uuden polkupyörän – hinta 2000 markkaa. Esimerkkinä 1941 kesällä lypsylehmät maksoivat Kalajoen seudulla 3500 – 5000 mk.

Kun kesä-41 läheni loppuaan, tiesimme pääsevämme takaisin Karjalaan. Puoli vuotta vanha polkupyörä todennäköisesti pääsi muuttokuormaan mukaan. Seuraavan kerran kyseinen pyörä joutui muuttokuormaan vuonna 1944 – muuttokuormat joutuivat Ylivieskan asemalla taivasalle. Vaikka paikalliset pitkäkynnet penkoivat evakoiden vartioimattomia tavaroita, polkupyörä säilyi kuitenkin.

Vuonna 1945 olen todennäköisesti istunut kyseisen pyörän takatelineellä, Isän polkiessa. Seuraavina vuosina on varmaan ollut erimuotoista kinuamista – saanko mie opetella. Vaikka pyörä tuli tutuksi, ei pyörän merkki ole jäänyt mieleen – sen minkä pyörästä muistan, on puna-sini-valkoinen keulamerkki ja koristeelliset muhvivahvisteet rungossa.

Muutamia vuosia sitten näin romuliikkeessä umpiruosteisen polkupyörän, jonka emaloidussa keulamerkissä oli vielä vähän väriä jäljellä – jotenkin merkki tuntui tutulta. Olisiko 1941 ostettu polkupyörä ollut Upsalassa valmistettu HERMES. Kolmekymmentä luvun lopun Hermes-mainoksissa on kyseisen kaltaisia pyöriä.

Kuvassa oleva pyörä on tuo romuliikkeestä pelastettu ruotsalaispyörä, vanhoilla varaosilla ja maalilla siitä tuli entistä muistuttava. Mainittakoon että Hermes-merkillä on polkupyöriä tehty/kasattu ainakin Tampereella ja Viipurissa.

Kouvola
Toivo Pääkkönen

Etusivulle

TOIMITUS:

Päätoimittaja Tea Itkonen
Vaskenvalajankatu 33
06100 Porvoo
puh. 050 440 6109AINEISTON POSTITUS:

Postiosoite ilman postimerkkiä
(Lehti maksaa postimaksun):
Jaakkiman Sanomat
OMAVASTAUS
Tunnus 5000043
01003 VASTAUSLÄHETYS

JULKAISIJA JA KUSTANTAJA:

Jaakkiman Seudun
Perinneyhdistys ry.
Aino-Maija Alkula, pj.
puh. 040 820 3289
ISSN 0786-4949
Voit tilata lehden joko kesto- tai vuositilauksena,
mutta myös yksittäisen irtonumeron, jos kiinnostut jostakin erityisestä artikkelista.
Artikkelit ovat lyhennettyjä sekä etusivulla että nettilehdessä (JS makupaloja).
Artikkelit ovat julkaistu kokonaisuudessan vain sanomalehdessä.
Sanomalehdessä painettujen artikkelien otsikot ja kirjoittajat löydät nettilehdistä: