Vuonna 1906 perustettu Jaakkima, Lahdenpohjan ja Lumivaaran perinteitä ja kulttuuria vaaliva pitäjälehti.

Tirlirlei mä tuskinpa häiritsen...

KEVÄT VIE HALLAN JA PAKKASEN. Siksakkia on tämä kevät edennyt. Toivon aurinkoa ja lintuin laulua päivääsi. Monta mukavaa asia on edessämme, täyttäväthän useat yhdistyksemme merkkivuosia juuri tänä vuonna.

JUHLASTA TOISEEN. Jaakkimalaiset täräyttävät juhlavuoden käyntiin seuran ja säätiön yhteisellä 70-vuotisjuhlalla toukokuussa. Kiitos toimintaa pyörittäneille ja intoa myös nyt nuoremmille astua mukaan remmiin. Vielä on paljon tehtävää, monta kyläkirjaa on koottavana, Jaakkiman siviilihautausmaa odottaa meitä ja virtuaalimuseo on vasta pikkuisen pitemmällä kuin ideana. On myös hienoa se, että säätiö kykenee perinteen tallennusta ja vaalimista tukemaan.

Lumivaara Seuran 70-vuotisjuhlaa vietetään elokuussa Alavudella, juhla alkaa komiasti ja koskettavasti karjalaisella kansanmessulla Alavuden kirkossa, jota seuraa perinteinen ohjelmallinen ruokajuhla. Lisätietoa yhdistyksen kotisivulla ja lehden seuraavassa numerossa.

Suur-Jaakkimalaiset seuraavat perässä, he juhlivat 45. ikävuottaan lokakuissa Juhlaöitseissä. Silloin julkaistaan myös Sorolan kyläkirja. Seuraavat kyläkirjakeruut kohdistuvat Iijärveen, Rukolaan sekä Kurenrantaan ja Uuteenkylään. Ota yhteyttä minuun, jos olet asiasta kiinnostunut työryhmän jäsenenä. Seuraavassa numerossa lisätietoa.

Lumi-Säätiölläkin on 70. toimintavuosi ja yllätysten jälkeen se jatkaa vahvasti toimintaansa perinteen tallennusta tukien, ks. takasivu.

LUKIJAMATKALLE KAHDELLA BUSSILLA. Nyt haastetaan Laatokan rannalla, kun kahdella bussilla sinne matkataan. Matkakirje lähetään nyt. Käykääpä Jaakkiman kirkon mäellä tänä kesänä muutkin kotikylämatkaajat, mm. Isonkylän karjalaiset. Sankarivainajien nimipaasi paljastetaan 10.6. ja kirkko saa uuden opastaulun. Tervetuloa myös paljastustilaisuuteen!

KANSAKOULUSARJASSA jatkamme alueemme kansakoulujen muistelua. Kiitämme jo lähetetyistä aineistoista ja pyydämme edelleen koulukuvia ja muisteloita. Pyrimme saattamaan kuvat jälkipolvien katseltavaksi.

TERVEEKS TUOREEKS, toivon teidän tulleen virvotuksi palmusunnuntaina ja ehkä myös lankalauantaina, sillä ainakin Porvoossa trullitkin virpovat. Iloisia kevään juhlia, vappua, ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia nuorille polvillenne. Perinnelehti sopii myös nuorelle lahjaksi.

Ystävällisesti palveluksessanne,
Tea

Sortavalan maaseurakunta oli rukoilevaisuuden keskus

Yhteys jäsenistöön säilyi lakkauttamisen saakka

Matti Sihvonen kiittää vaimoaan Anna Liisaa, jolta sai täyden tuen ja runsaasti kannustusta kirjaprojektissa. Kiinnostus Karjalaan on heille yhteinen asia.

Sortavalan maaseurakunnalla oli jäseniinsä hyvin tiiviit yhtey- det, ja ne säilyivät vaikka nämä hajaantuivat evakkomatkoillaan kymmenien kuntien alueelle kanta-Suomeen.

Lue koko artikkeli!

Kortti olikin Jaakkimasta!

Kinnin tila postikortissa, taustalla Reuskulan Ahvenjärvi.

Isäni Erkki Saurin (1911– 1970) kirjeenvaihdossa on useita postikortteja, joiden arvo minulle on toisaalta tätieni ja setieni tervehdyksissä isälleni, toisaalta niiden osoitetiedoissa: ne nimittäin kertovat isäni kodin sijainnit Oulussa hänen lapsuus- ja nuorukaisvuosinaan.

Lue koko artikkeli!

Ota yhteyttä!

puh. 050 440 6109
aineisto@jaakkimansanomat.fi

Yhteystiedot

Hinnat

Kotimaahan kesto 30 €,
vuosi 35 €
ulkomaille kesto 35 €,
vuosi 40 €
irtonumero 5€
lahjatilaukset 26 € kotim.
ja 31 € ulkom.
(kotimaahan hinnat sisältävät alv)

ILMOITUSHINNAT:
1.00 €/pmm (sis. alv)

Ensimmäiset uhrit isänmaan edestä

VAPAUSSANKARI KALLE PETTER TIKAN HAUTAUS

"Viime perjantaina toimitettiin Jaakkimassa ensimmäisen vapaustaistelusankarin Kalle Tikan hautaus, joka muodostui kaikille, noin 4-5 tuhanteen nousevalle läsnä olevalle joukolle mielestä häipymättömäksi juhlaksi.

Lue koko artikkeli!

Lumivaaran yhteismetsä ja Lumi-Säätiö

Lahjoitusmaa

Lumivaaran alueella elettiin 1700-luvun alusta vuoteen 1890 lahjoitusmaa- aikaa. Pitäjän eri osat oli lahjoitettu venäläisille aatelissuvuille. Talonpojat viljelivät maita suullisen vuokrasopimuksen mukaan. Verotusperusteita poikkeuksetta rikottiin ja talonpojille määrättiin mielivaltaisesti veroja. Talonpoikien harras toive oli saada tilat itselleen. Venäläiset omistajat olivat valmiit myymään alueet Suomen suurruhtinaskunnalle ja Senaatti katsoi, että lumivaaralaiset olivat kykeneviä maksamaan laaditut lunastusmaksut. Kauppakirja allekirjoitettiin vuonna 1877, hintaan 502 463, 22 markkaa. Tähän lahjoitusmaahan kuului koko Lumivaaran kunnan alue, käsittäen siihen aikaan 376 taloa ja 10 torppaa. Isonjaon toimituksen johdosta talonpojat saivat tilojensa omistuskirjat haltuunsa vasta 1890.

Lue koko artikkeli!

JS 2/2018 artikkelit:

 • s1 Sortavalan maaseurakunta/P Parjanen-Vättö;
 • s2 Innosta hehkuva sydän/A Naukkarinen, Muistomerkkien rahakeräyksestä/M Tiilikka;
 • s3 Suur-Jaakkimanlaiset naulasivat lipun/K Hartikainen, Jaakkimalaiset kevätkokouksessa/M Tiilikka, Perinneyhdistys valmisteli vuosikokousta/ti, Kirjallisuuspiiri päättyi Valamoon/A Kytökivi;
 • s4 Korteelan ja Kesvalahden koulut/A Niku/T Teräväinen; Kortti olikin Kinnistä!/S Mustonen, Murremaistiainen, Laatokan hetkiä-näyttely;
 • s7 Lumivaaran yhteismetsä ja säätiö/R Rapo;
 • s8-9 Kesäreissulla Lumivaarassa/M Junttila, Kotikallio yhdistää neljä sukupolvea/M Laitanen;
 • s10 Korteelan Kormanoita evakkoteillä/M Penkkalan muistelot,
 • s11 Evakkoesineitten tarinoita: Muistoja herättävä seinäkello/T Karpov, Risto Laakkosen säilyneet esineet/P Laakkonen;
 • s12-13 Sata vuotta sitten: Suomi sodassa, Huhujen varassa Helsingissä/Tekla Hultinin päiväkirjasta, Ensimmäiset uhrit isänmaan edestä/ti;
 • s-14-15 Perheuutisia;
 • s16 Jaakkimalaisten 70-vuotisjuhlat lähestyvät/ti, Lumi-Säätiö tukee perinnetyötä myös Karjalassa/K Rapo

Linkkejä

TOIMITUS:

Päätoimittaja Tea Itkonen
Vaskenvalajankatu 33
06100 Porvoo
puh. 050 440 6109

AINEISTON POSTITUS:

Postiosoite ilman postimerkkiä
(Lehti maksaa postimaksun):
Jaakkiman Sanomat
OMAVASTAUS
Tunnus 5000043
01003 VASTAUSLÄHETYS

JULKAISIJA JA KUSTANTAJA:

Jaakkiman Seudun
Perinneyhdistys ry.
Aino-Maija Alkula, pj.
puh. 040 820 3289
ISSN 0786-4949
Voit tilata lehden joko kesto- tai vuositilauksena,
mutta myös yksittäisen irtonumeron, jos kiinnostut jostakin erityisestä artikkelista.
Artikkelit ovat lyhennettyjä sekä etusivulla että nettilehdessä (JS makupaloja).
Artikkelit ovat julkaistu kokonaisuudessan vain sanomalehdessä.
Sanomalehdessä painettujen artikkelien otsikot ja kirjoittajat löydät nettilehdistä: