Vuonna 1906 perustettu Jaakkima, Lahdenpohjan ja Lumivaaran perinteitä ja kulttuuria vaaliva pitäjälehti.

Oomme valvoneet, oomme kuunnelleet...

OOMME KARJALAA MUISTELLEETMuistelu ei lopu ikänä. Kunhan siihen vain löytyy eväitä. Karjalan Liitto järjestää suuren muistinvirkistys ja opetustapahtuman iloisella ohjelmalla ja ilmeellä joka kesä. Tule Kouvolaan muistelemaan, kertomaan tai oppimaan (katso sivu 5). Maamme merkkivuosista johtuen on muistelu lehdessä painottunut jonkin verran 100 vuoden takaisiin aikoihin, mutta tärkeää on saada tallteen Karjalassa eläneiden muistot. Haastelkaa, haastatelkaa!

JUHLAT JATKUVAT. NJaakkimalaisten juhlissa Seinäjoella oli pitäjäjuhlankin tuntua. Runsas osallistuminen antaa uskoa ja intoa nuorille polville järjestää yhteisiä juhlia ja kehitellä niihin sisältöä.

Kouvolassa olet tervetullut lukijatapaamiseemme. Vinkkaa tilaisuudesta myös ystävällesi, jonka juuret ovat alueellamme. Kohvittelemaan saap tulla, vaikkei ole tilaaja. Tule myös osastollemme. Katso sivu 5 tarkemmin.

Lumivaara-seura juhlii 19.8 Alavudella. Lehdessä julkaistaan seuran vaiheita ja historiaa kahdessa osassa. Koskettava karjalainen kansanmessu toimitetaan juhlan järjestäjien toiveesta Alavuden kirkossa.

LUKIJAMATKALLA TOTEUTAMME HAAVEITA. Moni matkustaja on ensikertaa sukunsa juurilla. Meitä on matkassa 76 henkeä. Toivottavasti löydämme kivijalat ja Laatokka on meille leppeä, moni näet suuntaa saariin. Lauantaina paljastetaan nimipaasi kirkon mäellä. Siitä tulee hieno kokonaisuus yhdessä sankarivainajien muistomerkin kanssa. Toivomme voivamme jatkaa hanketta siviilihautausmaan puolella. Tavoitteemme on luoda askelmerkit tuleville sukupolville kotikylämatkailua varten.

KANSAKOULUSARJASSA jatkamme Miklin kansakoulun muistelulla. Kiitämme jo lähetetyistä aineistoista ja pyydämme edelleen koulukuvia ja muisteloita. Pyrimme saattamaan kuvat jälkipolvien katseltavaksi.

KAUNISTA KESÄÄ, toivotan siulle lukijamme!

Ystävällisesti palveluksessanne,
Tea

Pitäjäjuhlan tuntua Seinäjoella

Yhteys jäsenistöön säilyi lakkauttamisen saakka

Presidentit ovat Risto Uimoselle mieluinen teema, hän seurasi tiivisti vallan huippua jo työuransa aikana. Hänen seuraava kirjansa kertoo presidentti Sauli Niinistöstä.

Jaakkimalaisten Seura ja Jaakkima-säätiö järjestivät 11.5. yhdessä komean 70-vuotisjuhlan. Läsnä Seinäjoella ravintola Almassa pidetyssä juhlassa oli noin 85 henkeä. Juhlan juonsi ja yhteisöjen historiikin esitteli Jaakkimalaisten Seuran puheenjohtaja Matti Tiilikka.

Lue koko artikkeli!

Ota yhteyttä!

puh. 050 440 6109
aineisto@jaakkimansanomat.fi

Yhteystiedot

Hinnat

Kotimaahan kesto 30 €,
vuosi 35 €
ulkomaille kesto 35 €,
vuosi 40 €
irtonumero 5€
lahjatilaukset 26 € kotim.
ja 31 € ulkom.
(kotimaahan hinnat sisältävät alv)

ILMOITUSHINNAT:
1.00 €/pmm (sis. alv)

Iijärvi ja Rukola

Kyläkirjakeruut käynnistyvät

Suur-Jaakkimalaiset r.y:n hallitus on päättänyt käynnistää seuraavien kyläkirjojen keruun. Nyt ovat vuorossa Iijärvi ja Rukola!

IIJÄRVEN kylän historiaa on ansiokkaasti ja monipuuolisesti aina Tukholman arkistoja myöten tutkinut ja dokumentoinut jo 1977 iijärveläinen Väinö Huolman Lapualta. Pieni punainen kirjanen on kulunut iijärveläisten käsissä ja yllättävän usein kuulee sen perään kyseltävän. Sen voi onnekas löytää divarista.

Väinön kirjasta tuleekin uuden kyläkirjan sydän. Nyt käynnistyvällä keruulla yritetään tavoittaa lisää valokuvia, muisteloita ja muistojen murusiakin. Lisäksi nuohotaan vanhat sanomalehdet ja uudella kammalla myös maakunta-, kansallis-, maatalousministeriön ja kotimaisten kielten tutkimuslaitoksen arkistostoissa säilyneet dokumentit.

Väinön sisarenpoika, emeritustoimittaja Heimo Paakkinen on lupautunut työryhmään kustantajayhdistystä edustavan Tea Itkosen lisäksi. Nyt jos tunnet kiinnostusta tulla mukaan tekijätiimiin, ilmoittaudu Hempalle tai Tealle. Kokoamme aineistoa monipuolisesti, äkää unohtako evakkoesineittenkään tarinoita. Lähetä meille tietoa aineistostasi, jota myös jo heti alusta alkaen vastaanotamme.

Lue koko artikkeli!

JS 3/2018 artikkelit:

 • s1 Pitäjäjuhlan tuntua Seinäjoella;
 • s2 Puhiksella on asiaa, T Rantama/Suur-Jaakkimalaiset, Hautausmaiden muistomerkkikeräyksen väliaikatietoja, M Tiilikka;
 • s3 lmivaara Seuran vuosikokous/M Nieminen, Sukutukimusta oppimassa/M Nieminen, Siiri Tallensi suvun kertomuksen/A Siltala;
 • s4 siniristilippu 100v, Vireä Sortavala-Seura Helsinki 65v/A Kytökivi, Jaakkimalaisille ansiomerkkejä;
 • s5 Kesäjuhlat Kouvolassa;
 • s6 Miklin kansakoulu/ti;
 • s8 Jaakkiman Sanomat 70v sitten, Lumivaara soi radiossa/K Rapo;
 • s9 Lumivaara seuran historiaa, osa 1/M Nieminen;
 • s10 Isoisän juurilla Tervajärvellä/K Valjus;
 • s11 iijärven ja Rukolan kyäkirjakeruut käynnistyivät;
 • s12-13 100v sitten: Puutavaramies Mikko Leinonen, Tekla Hultinin päiväkirjoista, Jaakkimalaiset Raudun taistelussa;
 • s16 Lumivaara esilä Huuhanmäellä/S Rapo

Linkkejä

TOIMITUS:

Päätoimittaja Tea Itkonen
Vaskenvalajankatu 33
06100 Porvoo
puh. 050 440 6109

AINEISTON POSTITUS:

Postiosoite ilman postimerkkiä
(Lehti maksaa postimaksun):
Jaakkiman Sanomat
OMAVASTAUS
Tunnus 5000043
01003 VASTAUSLÄHETYS

JULKAISIJA JA KUSTANTAJA:

Jaakkiman Seudun
Perinneyhdistys ry.
Aino-Maija Alkula, pj.
puh. 040 820 3289
ISSN 0786-4949
Voit tilata lehden joko kesto- tai vuositilauksena,
mutta myös yksittäisen irtonumeron, jos kiinnostut jostakin erityisestä artikkelista.
Artikkelit ovat lyhennettyjä sekä etusivulla että nettilehdessä (JS makupaloja).
Artikkelit ovat julkaistu kokonaisuudessan vain sanomalehdessä.
Sanomalehdessä painettujen artikkelien otsikot ja kirjoittajat löydät nettilehdistä: